Assalamualaikum..
Post sebelum ni menyatakan kesunyian di hari ahad..kesunyian tu dah hilang after lunch bersama keluarga kakak..^_^ as I said, all my silence only come in minute. Allah send me my family and my friend to make me happy. Alhamdulillah.
Ada resepi baru yg saya belajar hari ni..
Sotong goreng tepung
1/2 kg sotong
1 biji telur (pukul)
bhn beater kering:
2 bhgn tepung gandum
1 bhgn tepung beras
serbuk paprika
garam
serbuk lada hitam
Potong sotong bulat2. Gaulkan sotong dlm telur. Gaulkan bhn2 beater kering. Masukkan sotong yg dah gaul dgn telur ke dlm beater kering. masukkan 1 persatu..gaulkan sebati. Goreng dlm minyak banyak. yum2..kt kedai pon x sedap mcm ni..hehe
Tomyam Kung
1/2 kg udang
1/2 periuk Air
2 batang serai (titik)
1 labu bwg bombay (potong)
1/2 inci lengkuas
2 pokok akar daun ketumbar
1 sudu santan
2 sudu perahan lemon
2 sudu cili kisar
Masukkan air+serai+bawang+lengkuas+akar pokok daun ketubar dalam periuk. Pasang api besar. biarkan sampai air mendidih.
masukkan santan. masukkan cili kisar.
cukupkan rasa. masukkan udang. masukkan perahan lemon.
kacau hingga mendidih lagi. Tutup api..masukkan daun ketumabar yg dimayang halus....
Masukkan dlm mangkuk masing2 dan makan.
pelajaran hari ni.
pelajaran 1: istilah tomyam digunakan oleh org thailand, dalam b.melayu bermaksud sup. kung pula bermaksud udang.
pelajaran 2: beater kering sesuai digunakan untuk mgoreng mknn yg mengandungi kandungan liquid yg byk..t beater tu elok je melekat kt mknn yg kita goreng.
maaf. gambar pinjam dr pakcik google je..hihi ^_^
sesiapa yg berminat boleh mencuba.
p/s this is my first ever post about recipe..banyak sebenarnya koleksi resepi..tp xpernah terfikir nk share disini..insyaAllah recipe will be 1 of my topic for becoming post.
No comments:
Post a Comment